U petak 4.10.2019. u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju organizovana je promocija nove zdravstvene usluge – robotski potpomognute rehabilitacije za djecu.

Tim povodom, Zavod su posjetili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite dr Alen Šeranić, koji su obišli terapijske prostore u kojima se nalaze uređaji koji se koriste u procesu robotski potpomognute rehabilitacije djece.

Ovi uređaji su nabavljeni od sredstava prikupljenih u prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ koja se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a zahvaljujući donacijama velikog broja privrednika i predstavnika institucija, te donacijama građana putem humanitarnog telefona, koji su prepoznali značaj nabavke savremene tehnologije koja će se koristiti u rehabilitaciji djece i omladine, prvenstveno iz Republike Srpske.

Djeca koja borave na liječenju i rehabilitaciji u Zavodu “Dr Miroslav Zotović” predsjednici su se zahvalili uručivši joj simboličan poklon, sliku koju su, zajedno sa svojim teraputima sami izradili.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, prilikom posjete je naglasila da  je nabavka ovakve opreme  i edukacija medicinskih timova “ogroman napredak za zdravstveni sektor”.

Prema riječima mr sci. med dr Snježana Novaković Bursać “zahvaljujući timskom pristupu, velikom broju edukacija i ovoj opremu, Zavod se sigurno pozicionirao u sam svjetski vrh kada je u pitanju dječija rehabilitacija”.

Ova usluga dostupna je osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Pacijenti se u ovu vrstu rehabilitacijskih procedura uključuju na preporuku nadležnog doktora koji upućuje svog pacijenta na timsku procjenu podobnosti za robotski asistirani trening. U Zavodu „Dr Miroslav Zotović“ procjenu vrši multidiscplinarni tim, kroz klinički pregled i putem standardizovanih testova navedenih u dokumentu kliničkog puta.

Navedena timska procjena zahtijeva prijem na Dječije odjeljenje, kroz stacionar ili dnevnu bolnicu u trajanju od 3 do 5 dana, nakon čega se organizuje sastanak kome pored doktora specijalista/ supspecijalista, fizioterapeuta i radnog terapeuta, prisustvuju dijete i roditelj. Završna procjena traje oko sat vremena za svako dijete individualno. Razmatraju se mogućnosti uključivanja djeteta u robotiku, donose se zaključci i postavljaju ciljevi koji se ispunjavaju uz pomoć robotski asistiranog treninga.