Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ već šestu godinu zaredom organizovao je Stručni skup „Pulmološka rehabilitacija“. Stručni skup je održan 06.12.2019. godine u Kongresnoj dvorani Banje Slatina i okupio je brojne stručnjake iz zemlje i okruženja.

Skup su obilježila veoma zanimljiva predavanja prof.dr Vesne Bošnjak Petrović, istaknutog stručnjaka iz oblasti interne medicine – pulmologije iz Beograda, koja je govorila o „Personalizovanoj medicini u hroničnoj opstruktivnog bolesti pluća“ i prof.dr Živke Eri, načelnice Centra za molekularnu genetiku IPBV čija tema je bila „Plućna oboljenja isključivo kod ženskog pola – priča patologa“.

Dragana Đurašinović, master psihologije u Zavodu „Dr Miroslav Zotović“ prikazala  je rad na temu „HOPB i depresija“ dok je dr Nataša Tanasković sa Klinike za pulmologiju predstavila „Reviziju GOLD smjernica za 2019.“. Prim. mr sc. dr Snežana Kutlešić Stević podsjetila je prisutne na „Pulsni oksimetar i njegovo mjesto u kliničkoj praksi“. Učesnici su, takođe, imali priliku da čuju iskustvo dr Ljilje Novaković o dijagnostikovanju izuzetno rijetkog Kartagenerovog sindroma.

Stručni skup „Pulmološka rehabilitacija“ ima za cilj da predstavi sve aspekte pulmološke rehabilitacije te su, pored ljekara i psihologa, svoj rad i iskustvo u pulmološkoj rehabilitaciji predstavili i dipl.fizioterapeuti Željko Ugrčić i Bosa Toroman, koji su prikazali rezultate STST vs.test 6-minuta hoda u procjeni fizičke sposobnosti pulmoloških pacijenata.

Nakon predavanja, učesnici su posjetili Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ na obje lokacije i upoznali se sa radom tima za pulmološku rehabilitaciju.