#

Dijagnostika

Internistička dijagnostika

5. Internistički kabinet-EKG

U Internističkom kabinetu Zavoda možete obaviti sve vrste internističkih dijagnostičkih postupaka  koje obavlja specijalista interne medicine uz korištenje najsavremenijih aparata.

EKG- Elektrokardiogram (12 kanalni)

Elektrodama koje se spoje za grudni koš, otkriju se električni impulsi koji dolaze iz različitih smjerova unutar srca. Postoje normalni obrasci za svaku elektrodu.

Najčešća stanja koja se prepoznaju na EKG-u u mirovanju su: poremećaj srčanog ritma, ishemijska bolest srca i srčani infarkt, prošrenje srca. Sam uredan EKG nalaz ne isključuje u potpunosti ozbiljnu bolest srca.

HOLTER EKG (24 časovno snimanje EKG-a)

Holter elektrokardiogram je snimanje električne aktivnosti srca kroz 24 časa uz uobičajene radne aktivnosti. Pacijent dobije formular u kojem navodi aktivnosti ev. smetnje koje mu se javljaju.

Ova pretraga se preporučuje u slučaju poremećaja srčanog ritma i frekvence, ishemijske bolesti srca, djelovanja antiaritmičke terapije, omaglice i nesvjestice.

HOLTER PRITISKA (24 časovno snimanje pritiska)

Holter pritiska je kontinuirano mjerenje pritiska tokom 24 časa i služi kao dijagnostička metoda za sigurnu dijagnozu arterijske hipertenzije. Naročito je dobra kod mladih i senzitivnijih bolesnika kada je pitanje dijagnoze ozbiljno terapijsko pitanje, zbog naročite osjetljivosti ove grupe pacijenata na uvođenje antihipertenzivne terapije.

Pretraga je bezopasna, a pritisak se obično mjeri kontinuirano tokom dana na 15 minuta, a tokom noći na pola sata.

'.

Vaše ime (obavezno)

Datum rodjenja (obavezno)

Grad (obavezno)

Kontakt telefon(obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Naslov poruke(obavezno)

Vaša Poruka (obavezno)

Priložite dokumente (dozvoljeni formati su: gif, jpeg, jpg, png, pdf i doc):

.'