Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org
Kontaktirajte nas

Telefonom: +387 51 348-444
e-mail: kontakt@ms.zotovicbl.org

Neurolog

Svakom neurološkom pregledu prethodi razgovor sa pacijentom u kojem ljekar specijalista neurologije pomno ispituje detalje o tegobama koje pacijent osjeća.

Za postavljanje ispravne dijagnoze, kao i za izbor adekvatne dijagnostike i naposljetku uvođenje prave terapije, jako je bitno uzimanje tačnih podataka o početku svake pojedine tegobe, njihovom karakteru, vremenu njihovog trajanja, redoslijedu javljanja, njihovom širenju, te eventualnim popratnim pojavama.

Za određena neurološka oboljenja bitan je nasljedni faktor, te se često ispituju i podaci o oboljenjima u porodici. Pojavi određenih neuroloških stanja i oboljenja često prethode ili su „okidač“ za njihovu pojavu i druga oboljenja, poput respiratornih i gastrointestinalnih oboljenja, te se od pacijenta uzimaju podaci i o ranijim oboljenjima. Određena oboljenja su posljedica izloženosti različitim toksičnim materijama, kao i mikroorganizmima, te se pacijent ispituje i o profesionalnoj izloženosti, te o socio-epidemiološkim uslovima u domaćinstvu.

Nakon uzimanja detaljnih anamnestičkih podataka pristupa se neurološkom pregledu.

Pregled obično započinje od glave, ispitivanjem kranijalnih nerava, a potom se nastavlja ispitivanjem vrata, trupa i ekstremiteta sa posebnim naglaskom na mjesto tegoba i korištenjem tehnika pregleda koje su specifične za određena neurološka oboljenja.

Prilikom neurološkog pregleda izvode se i određeni testovi koji pomažu pri ispitivanju određenih složenih funkcija mozga, ispitivanje stepena zamora neuromišićne spojnice koji mogu ukazati na ispad određene funkcije nervnog sistema. Prilikom pregleda neurolog se koristi i alatima poput neurološkog čekića i zvučne viljuške koji mu pomažu da prepozna ispade u normalnom funkcionisanju nervnog sistema.

Po završenom pregledu neurolog se može odlučiti za neku od dopunskih dijagnostičkih procedura sa ciljem postavljanja konačne dijagnoze. U Institutu "Dr Miroslav Zotović" se mogu uraditi laboratorijske analize, ultrazvučni pregled krvnih sudova glave i vrata i ekstremiteta, EMNG pregled u dijagnostici oboljenja perifernog nervnog sistema, te radiološka dijagnostika. Ukoliko postoji potreba za detaljnijim prikazom određenih nervnih struktura, neurolog pacijenta može uputiti na neku od metoda oslikavanja mozga (neuroimaging).

Nakon postavljanja dijagnoze, započinje se sa uvođenjem medikamentozne terapije. Bilo da se radi o simptomatskoj ili kauzalnoj terapiji, uvođenje je postepeno, a ishod se prati kroz periodične kontrolne preglede. Ako je liječenje hiruško, po potrebi se konsultuje neurohirug.

Često se pacijent upućuje i fizijatru radi procjene i propisivanja neurološke rehabilitacije.

Pregled neurologa u Institutu “Dr Miroslav Zotović” dostupan je uz uputnici, za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ili uz lično plaćanje prema cjenovniku koji možete pogledati ovdje.

Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.