Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Kontaktirajte nas

Telefonom: +387 51 348-444 lokal 1792
+ 387 66 802-425

Zahtjev za prijem na neurorehabilitaciju na Odjeljenju Neuro B možete podnijeti putem forme koju otvarate klikom ovdje.

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je poremećaj koji nastaje primarno kao rezultat gubitka moždanih ćelija (neurona) u različitim dijelovima mozga, prvenstveno u substanciji nigri. To područje proizvodi dopamin, hemijski prenosnik signala u mozgu zadužen za koordinaciju pokreta. Gubitak dopamina uzrokuje nekontrolisano izbijanje moždanih ćelija zbog čega se gubi sposobnost kontrole pokreta.

Bolest se javlja sporadično, najčešće između četrdesete i sedamdesete godine života, a nakon 65 godine, otprilike 1% populacije boluje od ove bolesti. Muškarci imaju 1,5 puta veću šansu da obole nego žene.

Prvi simptom koji se pojavljuje najčešće je tremor, odnosno drhtanje, koji se ne može kontrolisati, a pojavljuje se u početku obično u jednoj ruci, ali se može pojavljivati i na usnama, bradi i na jeziku.

Takođe, dolazi i do ukočenosti mišića ruku, nogu i vrata, kao i do usporavanja pokreta.

S obzirom da s vremenom promjene zahvataju i druge moždane regije, javljaju se i drugi, tzv. nemotorni simptomi Parkinsonove bolesti koji uključuju depresiju i druge promjene raspoloženja, poremećaj osjećaja mirisa, otežano gutanje, žvakanje i govor, a kod vrlo uznapredovale Parkinsonove bolesti, može doći do demencije, odnosno gubitka sjećanja, zbunjenosti i dezorjentacije, pogotovo tokom noći.

Liječenje Parkinsonove bolesti ne dovodi do zaustavljanja bolesti, ali može pomoći u kontrolisanju njenih simptoma.

Pažljivo odobrana i praćena fizikalna terapija, veoma je bitna za poboljšanje stanja i usporavanje napredovanja bolesti, kontrolu njenih simptoma i poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Osim povoljnog uticaja na motoričke simptome bolesti, može uticati i na neke ne motoričke simptome, poboljšati psihičko zdravlje i smanjiti probleme spavanja.

Ciljana kineziterapija sastoji se od vježbi za povećanje mišićne snage, balansa, korekciju hoda, povećanja obima pokreta, funkcionalnih aktivnosti i posture.

Svakodnevno vježbanje smanjuje invalidnost, a održava ili povećava pokretljivost. Određeni oblici vježbanja i fizičke aktivnosti pozitivno djeluju na smanjenje rizika i učestalosti padova kod starije populacije, Osim toga imaju preventivan uticaj na niz drugih zdravstvenih poremećaja te povoljan učinak na psihičko zdravlje.

Korištenjem savremenih lijekova, uz primjenu fizikalne terapije i kineziterapije, kvalitet života bolesnika bitno se poboljšava.

Pacijentima Instituta u okviru rehabilitacionog tretmana dostupan je i logopedski tretman koji može pomoći pri poteškoćama govora, te psiho-socijalna podrška pacijentima i njihovim porodicama.

Rehabilitacija se provodi stacionarno ili kroz model dnevne bolnice, uz preporuku neurologa i fizijatra, o čemu, u dogovoru sa pacijentom i njegovom porodicom, odlučuje stručni rehabilitacioni tim.

Sve usluge su, uz preporuku specijaliste neurologa i specijaliste fizijatra su za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dostupne uz uputnicu, a postoji mogućnost ličnog plaćanja prema cjenovniku koji možete pronaći ovdje.

Više o Parkinsonovoj bolesti pogledate u našoj brošuri koju možete preuzeti ovdje.


Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.