Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Zakažite pregled

Zakažite pregled na telefon:
+387 (0) 65 072 553
+387 (0) 51 348 450
e-mail: angioloski.odsjek@zotovicbl.com
Dnevna bolnica naručivanje pacijenta za pregled, tretman i dopler index: 051 348 502
Odjeljenje kontakt telefon: 051 348 500

Telefonske konsultacije sa angiologom

Zbog naših pacijenata koji su u riziku od poteškoća uzrokovanih oboljenjima krvnih sudova, uveli smo mogućnost telefonske konsultacije sa angiologom, svakog radnog dana (ponedjeljak-petak) između 08:00 i 13:00 časova.

Ukoliko imate crvenilo i/ili otok ruke ili noge, ako ste dijabetičar i imate promjene na stopalima, ako ste operisali karcinom dojke, prostate, materice i imate otok ruke ili noge, pozovite na brojeve 051/348-450 ili 066/915-755 ili nam pišite mailom: angioloski.odsjek@zotovicbl.com

Oboljenja perifernih krvnih sudova

Periferna okluzivna arterijska bolest

Periferna okluzivna arterijska bolest (POAB), periferna arterijska bolest (PAB) ili obliterantna arterioskleroza, sinonimi su za najčešću bolest perifernog arterijskog sistema.
U osnovi ove bolesti se nalazi proces ateroskleroze i formiranje nakupina masti i kalcijuma tj. plaka, koji smanjuje protok krvi bogate kiseonikom. Ova bolest je česta u našoj populaciji i najčešće zahvata arterije na donjim ekstremitetima, ali se može naći i na arterijama ruku. Smanjenje cirkulacije dovodi u početku do bolova ili grčeva u mišićima nogu (najčešće potkoljenicama) u toku umjerenog hoda. Sa razvojem bolesti bol se javlja i u miru, a može doći i do razvoja otvorenih rana na stopalima i potkoljenicama. Bez adekvatne terapije i promjene životnog stila, bolest može vrlo brzo napredovati i dovesti do teških komplikacija, pa i do amputacije nogu.

Prepoznavanje i dijagnostika periferne arterijske bolesti
Prve tegobe obično se javljaju kao nelagodnost, bol i grčevi u mišićima nogu (najčešće listovima) poslije umjerenog hoda ili fizičkog napora različitog stepena. Karakteristično je da se tegobe povlače poslije odmora i ponovo javljaju poslije aktivnosti.
Ostali znaci i simptomi ove bolesti su odsustvo pulseva na nogama ili rukama; hladne i blijede noge; nedostatak maljavosti; prisustvo rana koje slabo ili uopšte ne zarastaju, deformacija noktiju, koji su krti, lako lomljivi; erektilna disfunkcija kod muškaraca.

Jedan broj ljudi koji boluje od periferne arterijske bolesti nema nikakve tegobe, dok drugi mogu imati veliki broj lako prepoznatljivih simptoma i znakova.
Zbog toga je važno pravovremeno doći na pregled angiologa u Angiološku ambulantu Instituta „Dr Miroslav Zotović“. Specijalista angiolog će obaviti detaljan uvid u medicinsku dokumentaciju, sagledati sve simptome, uraditi detaljan klinički pregled i dodatne dijagnostičke pretrage kako bi utvrdio stanje i zdravlje vaših arterija.

Na Angiološkom odjeljenju Instituta „Dr Miroslav Zotović“ se rade sve potrebne dijagnostičke pretrage i liječenje periferne arterijske bolesti.

Liječenje periferne arterijska bolesti
U početnim stadijumima ova bolest se uglavnom liječi konzervativno, a liječenje se razlikuje u zavisnosti od procijenjenog stadijuma.
Institutu „Dr Miroslav Zotović“ multidisciplinarno liječenje uključuje sve potrebne terapijske procedure koje postižu dobre rezultate, naročito u početnim stadijumima bolesti. Pacijent je aktivan partner u liječenju i terapijski protokol uključuje:

  • edukaciju od strane medicinskih stučnjaka o preventivnim mjerama (redukcija faktora rizika, pravilna ishrana i smanjenje tjelesne težine, fizička aktivnost, njega stopala),
  • medikamentoznu terapiju (u koju se po potrebi uključuje i klinički farmaceut),
  • fizikalnu terapiju (koja uključuje kineziterapiju – specijalan program vježbi, vakumkompresivnu terapiju, karboterapiju, elektroterapiju, magnetoterapiju, hidroterapiju, fototerapiju i radnu terapiju),
  • hiperbaričnu oksigenoterapiju u jednomjesnoim ili višemjesnoj hiperbaričnoj komori (kod uznapredovalih stadijuma bolesti)
  • tretman rane - čišćenje i previjanje vlažnim pokrivačima za ubrazavanje zarastanja.

Ukoliko je bolest uznapredovala preporučuju se dalja dijagnostička ispitivanja i liječenje pod kontrolom vaskularnog hirurga - hirurško ili endovaskularno liječenje.

Konzervativno liječenje nastavlja se i nakon hirurškog liječenja, kao i u slučaju odlaganja ili nemogućnosti hirurškog liječenja.


Više o perifernoj arterijskoj bolesti

Određena stanja koja predstavljaju faktore rizika, mogu oštetiti na direktan ili indirektan način zid krvnog suda i dovesti do formiranja aterosklerotskog plaka. To su:

  • Pušenje – rizik od PAB se povećava 4 puta kod pušača. Prvi simptomi bolesti se javljaju u prosjeku 10 godina prije kod pušača u odnosu na nepušače
  • Starost – bolest je karakteristična za osobe starije od 70 godina, odnosno osobe starije od 50 godina sa prisutnih više faktora rizika, ali se posljednjih godina učestalije javlja i u mlađem životnom dobu
  • Šećerna bolest (Diabetes mellitus)
  • Povišene vrijednosti LDL holesterola (“loš holesterol“) i snižene vrijednosti HDL holesterola (“dobar holesterol“)
  • Povišene vrijednosti krvnog pritiska (iznad 140/90 mmHg)
  • Poznata aterosklerotska bolest koronarnih, karotidnih ili renalnih arterija
  • Gojaznost i metabolički sindrom
  • Porodična opterećenost vaskularnim bolestima

Usluge dijagnostike i terapije oboljenja perifernih krvnih sudova su preko uputnice porodičnog doktora dostupne osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Takođe, pregled i pretrage je moguće uraditi i uz lično plaćanje prema Cjenovniku koji možete pronaći ovdje.


Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.