Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Kontaktirajte nas

Telefonom:
+387 51 348-446
+ 387 51 348-449


e-mail: djecije.odjeljenje@zotovicbl.com

Skolioza

Skolioza predstavlja trodimenzionalno krivljenje kičmenog stuba, koje se može javiti u bilo kojem dijelu kičme i u bilo kojoj dobi. Skolioza se najviše pogoršava u periodima naglog i intenzivnog rasta, što odgovara periodu puberteta i adolescencije. Kod djevojčica, vrhunac rasta je najčešće između 10. i 14. godine, a kod dječaka između 12. i 16. godine (u 95% slučajeva). 

Liječenje strukturalne skolioze zahtjeva timski pristup. Tim za skoliozu je u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" osnovan 1989. godine, a od tada se kontinuirano bavi: 

  • dijagnostikom, liječenjem, propisivanjem, izradom i aplikacijom svih vrsta midera za različite deformitete kičmenog stuba
  • propisivanjem, izradom i aplikacijom midera tipa Šeno (Cheneau) po aktuelnom Sobernheim modelu za idiopatske skolioze
  • propisivanjem, izradom i aplikacijom reklinacionih midera za liječenje hiperkifoze 
  • procjenom, izradom i aplikacijom ortoza za stečene i urođene deformitete prednje strane grudnog koša.

Redovni članovi Tima za skoliozu su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, fizioterapeuti, ortopedski tehničar, medicinski tehničar, a po potrebi uključuje se ortoped – vertebrolog, psiholog i socijalni radnik. 

Tim za skoliozu radi po aktuelnim smjernicama Svjetskog udruženja za neoperativno liječenje strukturalnih skolioza (SOSORT), a midere izrađuje pomoću najsavremenije robotski asistirane CAD/CAM tehnologije. 

Liječenje skolioze ovisi o stepenu zakrivljenja kičmenog stuba i riziku od daljeg pogoršanja. Krivine do 20 stepeni po Cobb-u uz prisutan rizik od pogoršanja pretežno se liječe specifičnim fizioterapijskim vježbama (Schroth i SEAS), dok krivine preko 20 stepeni po Cobb-u zahtijevaju liječenje i miderom. U nekim slučajevima, prema procjeni Tima za skoliozu, krivine i ispod 20 stepeni zahtijevaju liječenje miderom uz prisustvo dodatnih faktora rizika.  Kada se započne, liječenje miderom traje sve dok postoji rizik od pogoršanja skolioze, bez obzira što krivine mogu biti i ispod 20 stepeni po Cobb-u. 

RTG snimak cijelog kičmenog stuba sa karlicom je zlatni standard u postavljanju dijagnoze skolioze. Na području Bosne i Hercegovine se jedino u Zavodu koristi digitalni RTG snimak specijalnog formata sa odgovarajućom zaštitom za dojke i gonade. Snimak omogućava prikazivanje cijele kičme i karlice uz softversko mjerenje brojnih parametera neophodnih za praćenje i liječenje skolioze. Iz tog razloga, svi domovi zdravlja sa područja Republike Srpske su obaviješteni da ne upućuju djecu na radiološku dijagnostiku u mjestu boravka, jer takav snimak ne omogućava adekvatnu dijagnostiku i analizu deformiteta u cilju preporuka za dalje liječenje. 

Usluge Tima za skoliozu dostupne su pacijentima osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uz odgovarajuću uputnicu. Takođe, sve naše usluge dostupne su i uz lično plaćanje prema cjenovniku koji možete vidjeti ovdje



Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.