Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Protetička pomagala – proteze

Protetička pomagala – proteze

Proteze su ortopedska pomagala koja nadomještaju urođeni ili stečeni nedostatak dijela ili čitavog ekstremiteta. Kroz Radionicu za izradu ortopedskih pomagala, u Institutu „Dr Miroslav  Zotović“  je nastavljena tradicija proizvodnje proteza na lokalitetu Trapisti koja traje preko 100 godina. Institut „Dr Miroslav Zotović“ je referentna ustanova za primarno protetičko zbrinjavanje u Republici Srpskoj i jedina ustanova koja protetisanju prilazi kroz timski rad. 

U  Institutu se propisuju, proizvode i timski aplikuju:

• Potkoljene i natkoljene proteze 

• Proteze za gornje ekstremitete

U propisivanju, izradi i aplikaciji proteze učestvuju: ljekari, terapeuti, ortopedski tehničari, medicinske sestre, socijalni radnik, psiholog, a po potrebi i ostali stručnjaci. Proizvode se sve vrste proteza za donje i gornje ekstrremitete, proteza za gornje ekstremitete, te ortoproteza koje se nalaze na listi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. 

Od 2015. godine Radionica za izradu ortopedskih pomagala je obogaćena najnovijom opremom u tehnologiji izrade ortopedskih pomagala. Riječ je o tzv. CAD-CAM tehnologiji, kojom se pomoću skenera uzimaju mjere stvarajući 3D prikaz zadanog modela. Timskim radom podaci se softverski obrađuju nakon čega se ti podaci šalju robotizovanoj liniji “ORTIS LARGE” koja, za veoma kratko vrijeme, izrađuje gotov model-pozitiv, spreman za završnu fazu u izradi ortopedskog pomagala. 

Potrebno je naglasiti da je robotizovana linija “ORTIS LARGE” tek petnaesta instalirana u Evropi i jedina na prostorima našeg šireg regiona.

Proteze se izrađuju isključivo od atestiranih i klinički ispitanih materijala i komponenti najvećeg svjetskog proizvođača firme OTTO BOCK iz Duderstadta, Njemačka. Sve proteze se izrađuju individualno i za svakog korisnika se prilagođavaju tako da mu omoguće nesmetano obavljanje aktivnosti svakodnevnog života.

Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.