Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Zakažite pregled

Preporučujemo da RTG snimanje unaprijed zakažete telefonom.
051/348-444, lokal 1659 ili 1705

Magnetna rezonanca - prijavljivanje putem aplikacije FZO RS kod porodičnog doktora.

Informacije za pacijente

Za RTG snimanje je potrebna preporuka specijaliste za RTG snimanje.

Radiološka dijagnostika

RTG snimanje

RTG dijagnostika je dijagnostička metoda kojom se, pomoću Rentgen medicinskog aparata omogućava doktorima da vide kosti i druge strukture ljudskog tijela. Koristi se u početnoj dijagnostici koštano-zglobnog sistema, oboljenja pluća i srca, bubrega i urinarnog sistema.

RTG snimanje preporučuje doktor kada putem “unutrašnjeg” snimka želi da provjeri sumnju na neko oštećenje ili oboljenje.

Usluge koje se pružaju u Kabinetu za RTG dijagnostiku Zavoda su snimanje:

  • Glave
  • Donjih i gornjih ekstremiteta
  • Parcijalni i kompletni snimci kičmenog stuba
  • Karlice s kukovima
  • Pluća
  • Kompletan donji ekstremitet na jedan snimak (jedan ili uporedni)
  • Specijalni snimci (po različitim autorima)

Pacijentima su na raspolaganju dva kabineta za RTG dijagnostiku Instituta „Dr Miroslav Zotović“ koja su opremljena savremenim aparatima: analognim RTG aparatom GE Proteus X/ra sa CR sistemom i novim digitalnim aparatom Siemens Multix Fusion sa dodatkom Ortho paketa, koji zadovoljavaju sve potrebe i standarde RTG snimanja i dijagnostike uz maksimalnu zaštitu pacijenta. U kabinetu rade RTG tehničari sa dugogodišnjim iskustvom i dodatnom edukacijom iz oblasti RTG dijagnostike i zaštite pacijenata.

Procedura pripreme za snimanje i snimanje traje nekoliko minuta i potpuno je bezbolna.


Magnetna rezonanca (MRI)

Glavna prednost dijagnostike magnetnom rezonancom je izvrsna rezolucija kontrasta i mogućnost izrade slika u svakoj zamislivoj ravnini, nešto što je u potpunosti nemoguće uz X-zrake ili CT. 

Uvažavajući potrebe pacijenata sa različitim oboljenjima i stanjima lokomotornog aparata za savremenom brzom dijagnostikom Zavod „Dr Miroslav Zotović“ nabavio je savremeni MRI aparat renomiranog proizvođača Esaote SpA. 

MRI aparat Esaote O Scan je  idealno rješenje za MRI snimanje estremiteta. Na O scan aparatu moguće je izvršiti snimanje: šake, ručnog zgloba, podlaktice, stopala, skočnog zgloba, potkoljenice, lakta i koljena (bez kontrakture).

Ovaj moderan skrener nudi kompletan spektar mogućnosti snimanja ekstremiteta visokog kvaliteta, a odlikuju ga sljedeće karakteristike: 

  • otvoreni trajni magnet bez održavanja jačine polja od 0,31 Tesle; 
  • ergonomski dizajn za maksimalnu udobnost pacijenta (bez klaustrofobije);
  • kompletan set namjenskih kalema Dual Phased Array kojima nije potreban RF zaštitni kavez i maksimalna veličina kalema je 15x16cm;
  • cijeli skup unaprijed definisanih sekvenci i protokola, te korisnički definisane sekvence i prilagođeni protokoli pregleda;
  • opsežni alati za pregled slika, analizu i nalaz, kao i mogućnost daljinske usluge;
  • jednostavno pozicioniranje pacijenta s optimizovanim krevetom, kao i maksimalna udobnost i stabilnost čak i za korpulentne pacijente;
  • dinamička MR može otkriti okultne impigiment-e (uklještenja) koje je teško ili nemoguće uočiti standardnim statičkim MR aparatima;
  • funkcionalna procjena pruža dodatni alat za dijagnostičku uslugu, posebno u sportskoj medicini visokog nivoa, kao i kod ranog otkrivanja i prevencije reumatoidnog artritisa.


Aparat je smješten na lokaciji Banja Slatina, u objektu bivšeg Gerontološkog centra “Slateks” i usluga je dostupna svim osiguranicima FZO RS putem uputnice i prijavljivanja preko aplikacije FZO RS kod porodičnog doktora. 


Usluge radiološke dijagnostike u Institutu “Dr Miroslav Zotović” za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dostupne dostupne su uz odgovarajuću uputnicu, kao i uz lično plaćanje prema cjenovniku koji možete vidjeti ovdje.



Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.