Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Ortotička pomagala – ortoze

Ortotička pomagala – ortoze

Ortoze su pomagala koja potpuno ili djelimično ispravljaju urođeni ili stečeni deformitet. Dijele se na ortoze za gornje i donje ekstremitete te spinalne ortoze. Kod definitivnih, stanja ortoza pomaže korisniku da deformisani dio tijela potpuno ili djelomično obavlja svoju funkciju, dok kod stanja koja nisu definitivna (npr. skolioza kičmenog stuba kod adolescenata) ortoza predstavlja nezamjenjivu pomoć pri provođenju kinezi terapije, te se na taj način postižu vrhunski terapijski rezultati.

 U Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju „Dr Miroslav Zotović“ se propisuju, proizvode i timski aplikuju:

Sve vrste ortoza za kičmeni stub

Ortoze za donje i gornje ekstremitete

Sve vrste okovratnika

Ortopedski ulošci

Ortoze po mjeri korisnika za specijalne namjene.

Takođe, veliki broj pomagala se adaptira u odnosu na potrebe pacijenata.

Tim za protetičku rehabilitaciju pomaže pacijentima u nabavci adekvatnih pomagala dajući savjet i stručno mišljenje o asortiman ortopedskih pomagala na tržištu (mehanička i motorna invalidska kolica, sanitarne sprave, antidekubitalni program, štake, štapovi, hodalice i dr.)

Tim Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ je posebno ponosan na mider za skoliozu tipa CHENEAU koji se proizvodi u saradnji i pod kontrolom Tima za skolioze i zaštitni je znak Radionice za  izradu i aplikaciju ortopedskih pomagala. Kao zlatni standard u liječenju strukturalnih skolioza, “Šeno” (Cheneau) mider za skoliozu je pokazao izvanredne rezultate. Osnovne prednosti ove vrste midera i razlog njegove česte primjene su dobra podnošljivost i mogućnost korekcije krivine bez povećanja kifoze koja je obično udružena sa skoliozom.

Sve ortoze se izrađuju isključivo od materijala i komponenti viskog kvaliteta, a pored ortoza koje se nalaze na listi Fonda zdravstvenog osiguranja proizvode se i ortoze za specijalne namjene.

Primjena ortopedskih pomagala je zahtjevan i složen proces u kome su ključne tačke:

Kvalitetna timska procjena (doktor specijalista fizijatara i/ili ortoped, fizioterapeut, radni terapeut i dr.)

Mogućnost izbora i testiranja pomagala

Kvalitetna izrada pomagala

Timska aplikacija i kontrola funkcionalnosti pomagala.

Sve nabrojano traži ekspertsko znanje i iskustvo kojie postoje u Institutu, a u drugoj polovini 2013. god., preseljenjem Radionice u novi, izuzetno funkcionalan prostor površine od 670 m², opremljen novom i najsavremenijom opremom u oblasti ortopedske tehnike, stvoreni su i tehnički uslovi za najsavremeniji način rada.

Od 2015. godine Radionica je obogaćena najnovijom opremom u tehnologiji izrade ortopedskih pomagala. Riječ je o tzv. CAD-CAM tehnologiji, kojom se pomoću skenera uzimaju mjere stvarajući 3D prikaz zadanog modela. Timskim radom podaci se softverski obrađuju nakon čega se ti podaci šalju robotizovanoj liniji “ORTIS LARGE” koja, za veoma kratko vrijeme, izrađuje gotov model-pozitiv, spreman za završnu fazu u izradi ortopedskog pomagala. Uz pomoć ove tehnologije  izrađuju se vrlo specifična, individualno prilagođena pomagala (npr. mideri za razne deformitete kičme, posebno kod djece).

Tim Instituta „Dr Miroslav Zotović“ je istrajao na konceptu integrisane usluge i dokazao da rehabilitacija i ortopedska tehnika najbolje funkcionišu ako su “pod jednim krovom”.


Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.