Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Ljekovita voda i blato

Kontaktirajte nas

Telefonom:
+387 51 587 222
+ 387 51 587-240

banja.slatina@ms.zotovicbl.org

Informacije za pacijente

Radi sigurne i optimalne primjene termomineralne vode i blata u Slatini, neophodna je konsultacija i pregled doktora koji će procijeniti vrstu i dužinu tretmana ljekovitim faktorima.

Ljekovita voda i blato

U procesu liječenja i rehabilitacije se uspješno kombinuju postulati medicinske rehabilitacije, savremena tehnologija i prirodni ljekoviti faktori – termomineralna voda i i ljekovito blato (peloid). Prirodni ljekoviti faktori imaju produženi efekat na organizam koji prema zvaničnim studijama traje od 6 do 9 mjeseci.

Termomineralna voda

Termomineralna voda, najveće slatinsko blago, koristi se kao pomoćno ljekovito sredstvo u liječenju i rehabilitaciji, ali i za unapređenje zdravlja  i za wellness programe.  

Još su stari Rimljani koristili blagodeti termalne vode Slatine o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta, kao i rimski novčići koji su pronađeni u slatinskom vrelu. Izgradnja banjskog objekta i korištenje vode u ljekovite medicinske svrhe počinje u doba austrougarske vladavine, a prva naučna istraživanja termalne vode ovog područja izvršio je prof. Ludwig 1888. godine.  

U današnje doba, redovno se vrši kompletna fizičko-hemijska analiza termomineralne vode Banje Slatina. Prema posljednjoj analizi, potvrđeno je da je voda u Banji Slatina dobro mineralizovana (2,6776 gr/l) kalcijum -  magnezijum - sulfatna - hidrokarbonatna - ugljenokisela (Ph vrijednost 6,60) hiperterma, sa temperaturom od 40ºC do 42ºC na izvoru. 

Slobodnim padom, voda se od izvora dovodi do 4 zatvorena bazena sa ugrađenim masažerima. Osim u bazenima, voda se koristi i u hidroterapijskim kadama, što omogućava individualni pristup fizioterapeuta pacijentu u toku primjene hidroterapije.

Bioregenerativne kupke (detox, relax i revitalizirajuća kupka) daju jedinstvene blagodeti ljekovite termomineralne vode i eteričnih ulja.

Posebno ljekovitio svojstvo slatinske vode je rastvoreni ugljen dioksid (CO2) u količini od 1,74 g/l.  CO2 je  gas rastvorljiv u mastima (liposolubilan), prolazi kroz kožu i u organizmu daje višestruka ljekovita dejstva, uključujući i snižavanje krvnog pritiska.  

Veliki kvalitet ove vode je i njena temperatura (hiperterma) jer može da se koristi kupanjem na temperaturi koju posjeduje, kao i rashlađivanjem, zavisno od oboljenja kod kojih se primjenjuje. Terapijsko izlaganje vodi je od 20 do 25 minuta, a predlaže se od minimalno 10  do 30 kupanja.

Terapijski učinak se postiže kombinacijom fizičkih osobina vode (sile potiska, hidrostatskog pritiska, gustine vode, toplotnog efekta) sa terapijskim vježbama uz potenciranje ostalog fiziološkog djelovanja vode koje proizilazi iz njenog hemijskog sastava. 

Zahvaljujući svojim karakteristikama termomineralna voda sa izvora u Slatini upotrebljava se kao pomoćno ljekovito sredstvo u sklopu kompletnih fizikalnih terapija i medicinske rehabilitacije, kupanjem (kupke i bazeni) na  odgovarajućoj temperaturi, kod:

  • bolesti upalnog, degenerativnog, vanzglobnog reumatizma, 
  • stanja poslije povreda i trauma (operativno i neoperativno liječenih), 
  • stanja poslije operativnog liječenja diskus hernija kičmenog stuba, 
  • uznapredovalih degenerativnih promjena kukova i koljena (nakon ugradnje “vještačkih zglobova”), 
  • kod funkcionalnih i organskih oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova i drugih.
Ljekovito blato - peloid

Ljekovito blato - peloid se koristi još od antičkog doba u ljekovite svrhe, a danas se za pripremu i aplikaciju peloida koristi čista tehnologija koja omogućava pun komfor za korisnika. Peloid podstiče metabolizam i cirkulaciju, smanjuje bol i napetost, djeluje protivupalno i ujedno jača imunološki sistem. 

Slatinski peloid blagotvorno djeluje i na kožu i pomaže da koža zadrži vlagu, vrati prirodnu pH vrijednost, te koži pruža blagi piling, što je čini mekom i elastičnom. 

Peloid se aplicira u pojedinačnim kabinama,  gdje  prijatna  atmosfera  i  tiha muzika  osiguravaju  relaksirajući  i  ljekovit efekat. Nakon   aplikacije   peloida   od   20   -   30 minuta,   slijedi   uklanjanje  peloida   pod tušem i prelazak u termomineralnu kupku u   trajanju   do   20   minuta,   zavisno   od indikacija. Najbolji efekat peloidna pakovanja postižu kada se primjenjuju u kontinuitetu od 10 do 20 tretmana.

Peloid se najčešće primjenjuje kod bolesti i povreda   koštano-mišićnog   sistema kao što su:

  • hronični zapaljenski reumatizam u mirnoj fazi (reumatoidni artritis, ankilozirajući spondiIitis, psorijazni artritis)
  • degenerativni reumatizam perifernih zglobova i kičmenog stuba
  • vanzgIobni reumatizam (burziti, tendiniti, mijalgije)
  • posttraumatska stanja (distorzije, luksacije, frakture, kontakture)
  • postoperativna stanja (rehabilitacija poslije ortopedskih intervencija)
  • oboljenja perifernih krvnih sudova (najčešće zbog dijabetesa)
  • polineuropatije.

Peloid je omiljen i u wellness tretmanima jer ima podmlađujući efekat i pomaže uklanjanju celulita.


Primjena ljekovite vode je dostupna  osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja u okviru procedura fizikalne terapije uz uputnicu ljekara porodične medicine ili uz lično plaćanje prema cjenovniku koji možete vidjeti ovdje.


Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.