Telefon: +387 51 348 444   |   Email: kontakt@ms.zotovicbl.org

Dan mentalnog zdravlja - dan za mene

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, dolazi u vrijeme kada se naš svakodnevni život znatno promijenio usljed pandemije COVID-19.

 

Svjesni svih izazova, zabrinutosti i nedoumica kroz koje prolaze zdravstveni radnici i saradnici, većoj izloženosti stresu na radnom mjestu nego što je inače, u Zavodu smo željeli skrenuti pažnju na značaj očuvanja mentalnog zdravlja.


Tome u prilog govori niz aktivnosti koje smo poduzeli kao vid dodatne podrške zaposlenima:

  • U avgustu ove godine pokrenuta je inicijativa i prijedlog za pruženje dodatne podrške zaposlenima u uslovima pandemije – plaćenog odsustva (Dana mentalnog zdravlja) kako bi se skrenula pažnja na očuvanje istog jer nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Svi zaposleni su u mogućnosti da iskoriste taj dan do kraja ove godine.
  • Povodom 10. oktobra Dana mentalnog zdravlja svim zapolsenima će biti uručeni privjesci sa afirmativnim porukama: "Sutra je novi dan", "Mjera mentalnog zdavlja je naša želja da vidimo nešto dobro u svemu" i "Smijeh je sredstvo za smirnje bez negativnih efekata" kao i brošura „Kako da vodimo računa o svom mentalnom zdravlju“ sa savjetima koji će nam pomoći da maskimalno iskoristimo svoje kapacitete u porodici,  na radnom mjestu i zajednici. 
  • Organizovane su svakodnevne šetnje u grupama od maksimalno 10 članova i obilazak prostora buduće Park šume uz pratnju našeg stručnog saradnika za zdravstevni turizam.
  • Podrška da svoju pauzu i predah između rada sa pacijentima provedu na otvorenom u parku na lokaciji Trapisti ili Slatina 
  • Fleksibilnost u radnom vremenu i slobodni dani za dodatni rad subotom
  • Mogućnost testiranja za zaposlene i članove njihove porodice prilikom sumnje na zarazu COVID-om 19 
  • Popust u iznosu od 50% na sve usluge wellness-a na lokaciji Slatina
  • Nastavili smo sa stručnim usavršavanjem osoblja putem online edukacija 

Želimo da sa dobrom praksom nastavimo i ubuduće i motivišemo druge ustanove da razmišljaju na sličan način.

Materijal je izrađen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švajcarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Savršen spoj tradicije, savremene medicine i ljekovite prirode u službi unapređenja i očuvanja zdravlja.